Посещението на Негово Светейшество папа  Франциск в родината ни

...
  Посещението на Негово Светейшество папа  Франциск в родината ни
Коментари Харесай

Дядо Киприан: Нямаше страх от посещението на папа Франциск

  Посещението на Негово Светейшество папа  Франциск в родината ни беше коментирано от доста източници и създатели, които постоянно защитаваха даже и противоположни мнения. Като директен участник и очевидец на случилото се, ще кажа, че посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, въпреки и несъмнено като „ протоколно “, беше изпълнено с дух на съгласие, приемливост и диалогичност. Това се споделя в публикуваното през днешния ден изказване на старозагорския митрополлит Киприан, представител на Св.Синод
  Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с присъщия си такт и доброжелателност, изрече своите, а и на членовете на Св. Синод, положителни усеща към главата на Римокатолическата черква и водената от него делегация. Твърдо мога да заявя, че това наше положително посрещане беше ясно забелязано и оценено. Ние приехме св. отец като глава на суверенна Ватикана. По този метод Светият Синод на БПЦ-Б, воглаве с Българския патриарх Неофит изрази своето почитание и застана твърдо зад министър-председателя на България, господин Бойко Борисов, който преди една година предложения папа Франциск на публично посещаване в България, се споделя още в извялението.
  След срещата, до края на пребиваването си в България, а ще прибавя, и по време на визитата си в Република Северна Македония, той даде задоволително ясни послания за доброжелателното му отношение към родната ни Църква и народа ни. Не беше официална изключително позитивната оценка, която папата даде за смисъла на извънредно богатата и вековна българска просвета. Как да не оценим и думите му, казани за делото на Светите братя Кирил и Методий, както и това, че то е съхранено от нашите предци и майки, деца на Майка България?
  Част от народопсихологията ни е не да се вглеждаме в позитивното и значимото, а да придаваме особена тежест на отрицателни, делнични и преходни нюанси. Някои даже ги откриват и там, където ги няма.
Какво да кажа на създателите, които тези дни видяха „ боязън “ в Св. Синод на БПЦ-БП от визитата на папа Франциск?, написа с оскърбление старозагорския епископ. Част от тях твърдяха, че този „ боязън “ обгръща надали не всички членове на БПЦ-БП. Нелепостта на сходни изказвания, генерирани от хора, които най-малкото не познават личната си история, с цел да не диря друго определение, е повече от явна. Ще прибавя, че не толкоз от дълго време с думите на Спасителя „ Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! “ /Йоан 14:1/ единствено в Старозагорска епархия девет свещеници дават живота си за вярата, а над тридесет са измъчвани, затворени и изпратени в лагери за години. Могли са да го избегнат, в случай че откажат сана си.
  Ние, постоянно ще пазим и ще се стремим да съхраняваме със благоговение Божиите заповеди. Те са безконечни, в тях няма обстановка и престъпването им значи изтръгване на православните ни корени и религия. Каноните са ясни, от личната ни воля зависи да ги съблюдаваме или не. Това не е назадничавост и схоластичност, а жива истина, която ни съхранява като народ и дух. Нека най-малко малко се почувстваме потомци на Св. Йоан Рилски, спазвайки думите от Завета му към неговите следовници: „ Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули от мене, без да се отклонявате нито надясно, нито наляво, само че ходете по дадения път! “, приканва дядо Киприан
  Що се отнася до молитвите за мир, съгласно него правослвните духовници, всеки ден, заран и вечер, се обръщат към Всеподателя с думите: “За мира по целия свят, за процъфтяване на светите Божии църкви и единението им, на Господа да се помолим! “, оставайки в мир и единство с всички, които са се молели. Добре е някой от критикуващите да влезе и да ги чуе. Имат тази опция във всички храмове на БПЦ-БП.
   Накрая желая да изразя положителното си възприятие към папа Франциск и личността му на добър овчар, който постоянно ще търси добротворство и миротворство, носейки в себе си човечност и уместност. Качества, над които в персонален проект би трябвало да работим. Особено преди да се осмелим да подлагаме на критика, показва в умозаключение в изказването си старозагорският митрополит Киприан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР